Hogyan készítsünk tisztítószereket házilag?

Vegánként az állatok védelme mellett az egyik legfontosabb küldetésünk, hogy megpróbáljunk a mindennapi életünkkel minél kevesebb kárt okozni a környezetünknek és saját magunknak. Ezért nem csak az étkezések során kell odafigyelnünk arra, mit eszünk, de a háztartásunkban is érdemes körülnézni. Ritkán gondolunk arra, hogy olyan vegyszerek vesznek körül minket a saját lakásunkban, amelyek az egészségünkre is ártalmasak lehetnek. A legtöbb ilyen termék erős savakat és lúgokat tartalmaz, irritálja a bőrt és a szemet, és nagy mennyiségben tartalmaz az egészségre ártalmas kémiai összetevőket. Az ammóniáról nem is beszélve, ami gyakran okozhat akár légzési nehézségeket is.

 

A képen vegán háztartás látható.

A fogyasztóvédelem is felhívja a figyelmet arra, hogy mindig alaposan olvassuk el a tisztítószerek címkeit, és mindig nézzünk utána annak, hogy mit mivel lehet keverni. Ennél viszont sokkal egészségesebb, fenntarthatóbb és olcsóbb megoldás, ha saját kezűleg készítjük el a tisztítószereinket. Így nem csak környezetünket, de az egészségünket is megóvhatjuk az erős kemikáliák káros hatásaitól, a lakásunk viszont ugyanolyan tiszta marad.

 

Ecetet ne csak a salátára!

 

Az ecetet nem csak savanyúságok és saláták elkészítésére használhatjuk, hiszen a fehér ecet és a víz keveréke tökéletes munkát végez együtt, ha takarításról van szó. Egy pár összetevő kiegészítésével pedig megalkotják a tökéletes általános tisztítószer fogalmát.

Hozzávalók

 

 • Fél csésze fehér ecet
 • 2 evőkanál szódabikarbóna
 • 1 citrom leve
 • 10 csepp illóolaj

 

Az ecet kiváló zsíroldó, szagtalanító és fertőtlenítő hatással bír. A citromlé kiváló fehérítő hatással rendelkezik. A szódabikarbóna tökéletes zsíroldó, szagtalanító és folteltávolító. Az illóolajok pedig segítenek, hogy takarítás után még kellemes illat is maradjon.

Az elkészítés roppant egyszerű. A hozzávalókat csak összekeverjük, és egy fújós üvegbe töltjük.

A képen vegán ablaktisztító van.

A tökéletes házi tisztítószer üvegfelületekre

 

Ablaktisztításra használjuk inkább ezt az egyszerű keveréket a drága bolti spray-k helyett. Nincs is másra szükségünk, csak egy kis vízre, ecetre és egy újságpapírra. Keverjünk össze tetszőleges mennyiséget mind a kettő hozzávalóból, majd öntsük bele egy régi fújófejes üvegbe. Takarításkor használjunk újságpapírt, hiszen a papírtörlők foltot hagynak, és egyébként is jobb újrahasznosítani azokat az újságokat, amelyekre már nincs szükségünk.

Ezt a keveréket bátran használhatjuk kültéri és beltéri ablakokhoz, tükrökhöz, sütőlaphoz, és bármilyen más üvegfelülethez a lakásban, hiszen nem csak nagyon egyszerű, de alig 100 forintból hetekre elegendő adagot készíthetünk. Az újságpapírt pedig ne dobjuk el használat után, hiszen miután megszáradt, a következő takarítás alkalmával újra felhasználhatjuk.

A képen vegán, tudatos tisztítószer van.

Duguláselhárítás pár száz forintból

 

Dugulással találkozhatunk a konyhában és a fürdőszobában egyaránt. Duguláselhárításra több praktika is ismert, de mind közül a leghatékonyabb a szódabikarbóna és az ecet párosítása. A dugulás elhárításához először használjunk pumpát, majd öntsünk a lefolyóba 1,5 csésze szódabikarbónát. Várjunk egy kicsit, majd öntsünk bele fél csésze ecetet. Takarjuk le, majd forró vízzel öblítsük át egy picit. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, ugyanezt a folyamatot 1 óra múlva megismételhetjük. Kisebb adagokkal pedig nagyon ajánlott megelőzésképpen minden fürdőszobatakarítás alkalmával megtenni ugyanezt. Így elkerülhetjük, hogy komolyabb beavatkozásra legyen szükség a későbbiekben.

A képen vegán tudatos tűzhely tisztítószer van.

Házi súrolópor a makacs foltokhoz

Gyakran kell valami erősebb, durvább tisztítószerhez nyúlnunk a mindennapok során, amikor makacs, nehezen eltüntethető foltokkal, zsiradékkal találjuk szemben magunkat. Ilyenkor általában egy durva súrolószerhez nyúlunk. Ezek általában azok az egészségtelen vegyszerek, amelyekről fentebb már beszéltünk. Viszont ugyanazt az erős hatást érhetjük el ezzel a házi csodaszerrel, ami kiváló társunk lesz a konyhában.

 

Hozzávalók

 

 • Fél csésze (vegán) folyékony szappan
 • 10 csepp citromos illóolaj
 • 1,5 csésze szódabikarbóna

 

A hozzávalókat keverjük masszaszerűre, ha pedig azt tapasztaljuk, hogy kezd egy kicsit kiszáradni, akkor adjunk még hozzá egy kicsit az illóolajból és a szappanból.

A képen természetes mosószer van.

Házi mosópor érzékeny bőrűeknek

 

Nagyon nehéz manapság olyan mosóport találni a boltokban, amely garantáltan nem irritálja a bőrt. Ha pedig mégis találunk valami olyan változatot, amit érzékeny bőrűeknek fejlesztettek ki, ennek az ára gyakran kétszer annyi, mint a hagyományos mosóporé. Tehát a legjobb, ha saját magunk készítjük el a tökéletes mosóport otthon.

 

Hozzávalók

 

 • 1 evőkanál mosószóda
 • 1 evőkanál szódabikarbóna
 • 1 evőkanál őrölt mosószappan
 • 1 evőkanál citromsav
 • 30 ml desztillált fehér ecet
 • Pár csepp illóolaj

 

Az ecetet egy kis vízben és az illóolajban feloldva az öblítő helyére töltjük, majd a maradék hozzávalókat összekeverjük, és a mosópor helyére kanalazzuk.

A képen természetes házi tisztítószer van.

Fertőtlenítő törlőkendők házilag

 

Egy darab nedves törlőkendő lebomlási ideje akár 600 év is lehet. Ráadásul ezek más kémiai összetevőket is tartalmaznak, mint a rendes papírtörlők, így használatukkal sokkal több kárt okoznak, mint azt gondolnánk. Ugyanezt a fertőtlenítő hatást érhetjük el ezzel a házi recepttel és pár régi póló felhasználásával.

 

Hozzávalók

 

 • Régi pólók vagy rongyok
 • Régi törlőkendőtartó doboz
 • 10 csepp citromos illóolaj
 • 10 csepp eukaliptusz olaj
 • 10 csepp teafa olaj
 • Negyed csésze ecet
 • 1 csésze víz

 

Elkészítés

 

 1. Keverjük össze az ecetet és az olajokat, majd adjuk hozzá a vizet, és jól keverjük el.
 2. A rongyokat vágjuk kis téglalap méretűre, és hajtogassuk őket a dobozba.
 3. Öntsük le őket a keverékkel, majd várjunk, amíg jól megszívják magukat.

 

Vegánként kis odafigyeléssel egy sokkal fenntarthatóbb és olcsóbb háztartást tudunk vezetni. Ezzel nem csak a környezetünkre figyelünk jobban, de a saját pénztárcánknak és egészségünknek is jót teszünk. Ha végig nézzük a fent említett recepteket, szinte mindegyikben előkerülnek ugyanazok a hozzávalók, így olyan nagy odafigyelést és tervezést sem igényelnek a házi tisztítószerek. Elég, ha ezt a pár hozzávalót mindig hozzáadjuk a bevásárlólistához, így mindig lesz mihez nyúlni, ha takarításra adjuk a fejünket. A szódabikarbónából pedig próbáljunk meg minél nagyobb kiszerelésűt venni, és elkerülni a sok felesleges hulladékot.

A képen vegán életmód van.

A tudatos életmód nem arról szól, hogy minden apró bakiért büntessük magunkat. Van még az otthonomban jópár dolog, amit lehetne jobban csinálni. A lényeg, hogy haladjunk előre és igyekezzünk saját lehetőségeinkhez mérten tudatosan élni. 🙂

Go vegan!