A méz vegán?

 

Valószínűleg a méz az az étel, amelyet a legtöbben gondolnak tévesen vegánnak. Elterjedt tévhit, hogy a méhek az ember számára készítik a mézet, de ez a valósággal abszolút nincs összhangban.

Mi a baj a mézzel?

A mézet a méhek a saját részükre állítják elő, és az ő egészségüket áldozzuk fel, ha az ember számára leszüreteljük azt. Fontos megjegyezni, hogy a Vegán Társaság által a veganizmusról megalkotott definícióba a méztermelés- és fogyasztás nem fér bele, mert az nem csak az állatokkal szembeni kegyetlenségtől, hanem azok kihasználásától is elhatárolódik. Az pedig, hogy elvesszük a mézet a méhektől, pontosan az ő kihasználásukat jelenti.

A képen nem vegán méztermelés van.

Mi is az a méz? 

A méz a méhek energiaforrása; enélkül éhen halnának. A zordabb idő esetén és a téli időszakban biztosítja számukra a szükséges tápanyagokat. A háziméh a méztermelésre leggyakrabban használt fajok összefoglaló neve. Egy méhnek mintegy akár 1500 virágot is meg kell látogatnia ahhoz, hogy megtöltse nektárral a mézgyomrát, amely egy külön második gyomor, ahol megkezdődik az enzimek által a nektár mézzé alakítása. A kasba való visszatérés után, aztán a visszaöklendezett anyag feldolgozása befejeződik és elkészül a méz. A méhkas együtt, kollektívaként dolgozik, hogy minden tagnak biztosítsák a megfelelő energiaellátást. Egy méh élete során mindössze egy teáskanálnyi méz körülbelül 1/12 részét termeli meg, ez sokkal kevesebb, mint ami a köztudatban él. A méz tehát alapvető szükséglet a méhkas jólétéhez.

TUDTAD? Többezernyi méhfaj létezik, amelyek különböző virágokat poroznak be. Mézet csak hét faj termel, amelyek csak adott növényeket poroznak be.

 A képen méztermelés látható.

Etikátlan gyakorlat

A hagyományos méhészet célja, hogy minél több mézet nyerjen ki, a méz mennyisége egyben a siker fokmérője is. Amikor a méhész eltávolítja a kasból a mézet, akkor egy cukorfélével pótolja azt, amely jelentősen rosszabb a méhek egészségének, mert nincsenek meg benne a számukra szükséges mikrotápanyagok.

A hagyományos méhészetben a háziméheket úgy tenyésztik, hogy azok minél több mézet tudjanak termelni. A már amúgy is veszélyben lévő fajoknál, ez a szelektív tenyésztés csökkenti a populáció génállományát, így azok ellenállása csökken a betegségekkel szemben, ebből kifolyólag a tömeges halálozások egyre gyakoribbá válnak. Az előforduló betegségek másik gyakori forrása a különböző méhfajok betelepítése a méhkasokba.

Ezek a betegségek aztán terjednek és beporzók ezreit fertőzik meg, amely nekünk és más állatoknak is nagyon fontos és ezzel meg is dől az a mítosz, miszerint a méztermelés jó a környezetnek.

Emellett, van, hogy a méhkast a méhész egyszerűen felszámolja a méz kitermelése után, hogy ezzel csökkentse a költségeit. A méhanya (köznyelvben méhkirálynő) szárnyát pedig gyakran levágják, hogy az ne tudja elhagyni a méhkast és máshol új kolóniát alapítani, amely csökkentené a méztermelést, így a méhész bevételét is.

Mindeközben a fogyasztói piacon a méz egyre népszerűbb. Magyarországon például az utolsó hét évben több, mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás. A méztermelés, ahogy sok más iparág is, profit-orientált, ahol a méhek jóléte csak másodlagos a kereskedelmi  előnyök mellett.

A képen egy méh található.

Környezeti hatások

A háziméhek tömeges tenyésztése hatással van más nektárfogyasztó rovarok populációira, így más méhekre is. A méztermelésben használt háziméhek elsöprő száma miatt, a honos dongók és különböző madarak száma csökkenést mutat.

Ezenfelül méz export-importjával tovább növeljük az iparág ökológiai lábnyomát, hiszen a szállítás jelentős CO2 kibocsátással jár. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unió országaiba.

A képen vegán méz alternatívák vannak.

Vegán alternatívák

Az ember kiegyensúlyozott étrendjéhez nem szükséges a méz, ami a méhekről nem mondható el. Szerencsére sok alternatívából választhatunk, ha szeretnénk azt valamivel pótolni; datolya-, juhar- vagy akár az agavé szirup is megfelelő megoldás lehet, legyen szó akár étel vagy ital édesítéséről.

Ha szeretnél kiállni a méhekért, kérlek ne használj mézet. Remélem hasznosnak találtad a posztot. Megosztani ér ?

Go vegan!

 

Források:

https://www.vegansociety.com/go-vegan/honey-industry

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagyot-nott-a-magyar-mezfogyasztas.667448.html