5+1 hűsítő vegán fagyi recept
Közeledik a nyár, hosszabbodnak a nappalok, egyre melegebb az idő és már újra ki lehet ülni egy kicsit feltöltődni a nap éltető energiájából. Ehhez pedig szorosan hozzátartozik a fagyi is. Mióta a vegán életmódot követem, rengeteg vegán fagyi receptet kipróbáltam és arra jutottam, hogy a legfinomabb fagyikhoz nem kell több 3-4 összetevőnél, az elkészítésük pedig általában tíz percet sem vesz igénybe. Egy csokorba összegyűjtöttem nektek a kedvenc vegán fagyi receptjeimet, a banános-mogyoróvajastól a dinnyés-mentáson át a mangos-málnásig.
Banánfagyi mogyoróvajjal és étcsokival
Hozzávalók:
– 4 érett banán
– 2 teáskanál mogyoróvaj
– 1/2 csomag marcipános Ritter Sport csoki
– ½ dl mandulatej vagy kókusztej
Elkészítés:
- A banánokat felkarikázom és 2-3 órára beteszem a mélyhűtőbe.
- Miután a banánok megfagytak, minden hozzávalót beleteszek egy mixerbe és addig mixelem, amíg fagyis állagot nem kapok. Ha szükséges, öntök még hozzá egy kis növényi tejet.
- Ízlés szerint lehet még tenni bele kókuszreszeléket és mandulaforgácsot is.
Trópusi avokádófagyi
Hozzávalók:
– 4 avokádó
– 4 lime leve
– 3 evőkanál juharszirup
– 400 ml kókuszkrém
– 2 teáskanál kókuszolaj
– vaníliaaroma
– egy csipet só
– fél lime a díszítéshez
Elkészítés:
- Az avokádót meghámozzuk és kimagozzuk, felvágjuk kisebb darabokra.
- Ezután minden hozzávalót – kivéve a díszítésnek szánt lime-ot – összemixelünk egy mixerben, amíg fagyis állagot nem kapunk.
- A kész fagyit egy tálba öntjük és lime karikákkal díszítjük.
- A fagyit legalább 2-3 órára betesszük a fagyasztóba, majd miután kellőképpen megfagyott, kivesszük, 3-4 percig hagyjuk szobahőmérsékleten és utána fogyaszthatjuk.
Bazsalikomos-erdei gyümölcsös sorbet
Hozzávalók:
– 5 bögre fagyasztott erdei gyümölcs
– 1 bögre friss bazsalikom
– 1 bögre nádcukor
– 1 bögre víz
– 1 citrom leve
Elkészítés :
- Egy közepes méretű lábasban összekeverjük a nádcukrot egy bögre vízzel. Időről időre megkeverve addig hevítjük, amíg a cukor feloldódik.
- A cukros vízünkhöz hozzáadjuk a bögrényi friss bazsalikomot, 2-3 percig kevergetjük.
- Levesszük a tűzről a lábast és 15 percig hűlni hagyjuk.
- Leszűrjük a szirupot egy közepes méretű tálba, a bazsalikomra már nem less szükségünk.
- A szirupot betesszük a hűtőszekrénybe és legalább 1 órát hűtjük.
- Miután a szirup meghűlt, egy mixerben összemixeljük az erdei gyümölcsöt a citromlével és a bazsalikomízű szirupunkkal. Addig mixeljük, amíg fagyis állagot nem kapunk.
- A kész masszát egy tálba vagy tepsibe öntve minimum 2-3 órát fagyasztjuk. Ha megfagyott, pár percig hagyjuk kiengedni szobahőmérsékleten, mielőtt megkóstoljuk.
Mangós-málnás fagyi
Hozzávalók:
– 3 mangó
– 30 dkg málna
– 2 kis doboz vegán joghurt
– 1 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
- A mangót meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk.
- A mangódarabokat a málnával együtt kb. 2 órára lefagyasztjuk.
- Miután megfagytak, a gyümölcsöket egy mixerben összekeverjük a vegan joghurttal és a nádcukorral, majd addig mixeljük, amíg fagyis állagot kapunk. Szükség szerint adhatunk még hozzá egy kis vizet vagy növényi tejet.
Dinnyés-mentás fagyi
Hozzávalók:
– 200 ml kókuszkrém
– 5 bögre görögdinnye
– egy marék friss menta
– 2 evőkanál juharszirup
– egy csipet só
Elkészítés:
- Kockára vágunk kb. 2 nagy szelet görögdinnyét, majd kb. 2 órára betesszük a mélyhűtőbe.
- Miután a dinnyénk megfagyott, minden összetevőt összemixelünk egy mixerben, amíg fagyis állagot kapunk. Egyből fogyaszthatjuk vagy szükség esetén fagyaszthatjuk még egy kicsit a job állag érdekében.
Csokis fagyi
Hozzávalók:
– 2 tábla vegán csoki
– 2 közepes méretű édesburgonya
– 1 dl kókusztej
– vaníliaaroma
Elkészítés:
- Az édesburgonyát kb. 20 perc alatt készre főzzük, majd meghámozzuk és kisebb darabokra vágjuk.
- A két tábla csokit kb. 3-4 percig melegítjük, amíg folyós állaga lesz, viszont még nem forr fel.
- Az édesburgonyát, a kókusztejet és a vaníliaaromát beletesszük egy mixerbe, felöntjük az olvadt csokival és fagyiállagúra mixeljük. Szükség szerint adhatunk még hozzá egy kis kókusztejet.
Go vegan!
Comments (0)