Vegán túrós pogácsa egyszerűen:
Szerencsére vegánként nem kell lemondanunk a finomságokról és gyermekkorunk kedvenc ízeiről sem. Fogtuk a nagyi tökéletes túrós pogácsa receptjét, és vegánná alakítottuk. Az eredmény pedig legalább annyira jó, mintha ő csinálta volna, sőt! Az ünnepekre pedig ennél tökéletesebb receptet nem is ajánlhatnánk nektek, hiszen így garantáltan lesz valami mennyei vegán rágcsálnivaló az étkezések között. Ráadásul a család többi tagjának is megmutathatjátok, hogy vegánnak lenni nem is olyan nehéz!
Hozzávalók:
- 500 gramm vegán túró
- 500 gramm liszt
- 125 gramm növényi margarin
- 125 gramm kókuszzsír
- 500 gramm burgonya
- 1 tasak szárított élesztő
- 135 ml langyos növényi tej
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
- A burgonyákat hámozzuk és kockázzuk fel, majd tegyük fel bő, sós vízben főni. Miután megfőtt, törjük össze burgonyapüré állagúra.
- A langyos tejhez adjuk hozzá az élesztőt, és 4-5 perc kevergetés mellett hagyjuk felfutni.
- Ezekután tegyük egy tálba az összetört burgonyát, a lisztet, a margarint, a kókuszzsírt, a sót és a felfutott élesztőt, majd morzsoljuk bele a túrót.
- Alaposan gyúrjuk össze, és letakarva hagyjuk állni legalább 45-50 percig.
- A kelt tésztát lisztezett alapon nyújtsuk körülbelül fél centiméter vastagra, majd igy is hagyjuk pihenni legalább 15-20 percet.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Vegyük elő újra a tésztánkat, és a kés hegyével rácsozzuk be, majd szaggassunk belőle apró pogácsákat.
- Ezeket helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg őket egy kis maradék langyos tejjel, és süssük őket szép aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.
Ha szeretnék egy kicsit megbolondítani, akkor akár reszelt növényi sajtot is keverhetünk a túró mellett a még nyers tésztába. Sőt, akár miután a tepsiben megkentük őket a tejjel, itt is használhatunk egy kis sajtot, amivel megszórjuk a sütésre váró pogácsákat.
Pingback: ÍzKép Gasztro Fotópályázat | Palyazatok.org