Krémes avokádó sushi ropogós zöldségekkel

 

Kevesen tudják, de a sushi története nem Japánnal kezdődik. Az eredeti sushi receptje ugyanis Délkelet-Ázsiában született a 8. század előtt, ami aztán Dél-Kínában terjedt el, mielőtt a japánok átvették volna a 700-as évek körül. Az eredeti céljuk a kifogott hal tartósítása volt, ezért tekerték azt erjesztett rizsbe. Amikor ezt később elővették, akkor is csak a halat fogyasztották el, a rizst pedig egyszerűen csak eldobták. Ez Muromachi uralkodása alatt változott meg, amikor az emberek elkezdték a nyers halat és a rizst együtt fogyasztani, majd kipróbálni más erjesztési formákat is, hiszen addig csak lakto fermentációs erjesztést használtak. Ma már szerencsére rengeteg formája elérhető ennek a nem csak népszerű, de egészséges és könnyen elkészíthető ételnek, és vegánként is élvezhetjük a különböző halmentes sushi tekercseket.

Az avokádóról már sokan tudják, hogy azon kívül, hogy jó íze van, több mint 20 féle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, és sokan a “superfood” kategóriába is besorolják. Rengeteg felhasználási módja mellett pedig sushiba tekerve is nagyon népszerű. Kivéve egy országot, mégpedig Japánt. Az avokádó sushi “feltalálója” ugyanis egy olyan, Kaliforniában élő japán séf volt, aki csupán azért használta az avokádót a sushi tekercsben, mert az állaga nagyon hasonlított a tonhalra, ami épp nem volt a konyhán. Ezzel azonban megalkotta az úgynevezett “Kalifornia-tekercset”, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend Amerikában és a fejlettebb nyugati országokban.

Ez a népszerűség pedig teljesen érthető, hiszen az avokádó krémessége nagyon jól megy a roppanós zöldségekhez. Mindez pedig egy sushiban feltekerve tökéletes összhangot képez.

avokádó sushi

Hozzávalók

 

 • 2 bögre sushi rizs (rövid szemű rizs)
 • 1 bögre rizsecet
 • Egy kis szelet gyömbér
 • 2 darab répa
 • 1 darab uborka
 • 1 darab avokádó
 • 6 darab nori lap
 • 1 evőkanál pirított szezámmag
 • 2 evőkanál + 1 teáskanál cukor
 • ½ teáskanál szezámolaj
 • ¼ bögre majonéz
 • Szójaszósz

 

Elkészítés

 

 1. A répát, az uborkát, a gyömbért és az avokádót meghámozzuk és megmossuk, majd ezek közül az első kettőt apró kockákra, az avokádót pedig vékony szeletekre vágjuk.
 2. Alaposan mossuk át a rizst, és annyiszor cseréljünk rajta vizet, ameddig morzsolás hatására is tiszta marad a víz színe. Majd hagyjuk egy szitában pihenni, ameddig a többi hozzávalót is előkészítjük.
 3. Vegyük elő újra a már meghámozott gyömbért, és egy zöldséghámozó vagy más hasonló, kéznél lévő eszközzel vágjuk fel papírvékony szeletekre. Tegyünk fel egy kis lábas vizet főni, majd tegyük a vízbe a gyömbér szeleteket, és körülbelül 5 másodperc alatt főzzük fehérebbre. Vegyük le a tűzről, öntsük le róla a vizet, és hagyjuk, hogy teljesen lecsepegjen. Az üres lábast tegyük vissza a tűzhelyre, tegyünk bele ¾ bögre ecetet, 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál vizet, majd ízesítsük egy pici sóval. Miután hozzáadtuk az előbb felsorolt hozzávalókat, kezdjük el lassú tűzön kevergetni, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Ennek az ecetes keverék felét tegyünk félre, mert ez lesz segítségünkre majd a rizs ízesítésénél is, a másik feléhez pedig adjuk hozzá a már előfőzött gyömbért, és hagyjuk, hogy teljesen lehüljön.
 4. A második lépésben átmosott és lecsepegtetett rizst tegyük fel 2 ½ bögre vízben főni. Amikor elkezd forrni a víz, vegyük a legkisebb fokozatra a lángot, fedjük le, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhult és az összes vizet felszívta. (Ez körülbelül 12 perc.) Ha ez megtörtént, vegyük le a lábast a tűzről, és még körülbelül 10 percig hagyjuk állni a fedővel letakarva. Ezután tegyük át a rizst egy nagyobb tálba, és hagyjuk körülbelül 5 percig hűlni. Adjuk hozzá a félretett ecetkeverék egynegyedét, miközben a rizst gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd fedjük le egy konyharuhával.
 5. Amíg a rizs a konyharuha alatt gőzölög, addig a feldarabolt uborkát és répát keverjük össze a megmaradt ¼  bögre ecetkeverékkel, 1 teáskanál sóval és a szezámolajjal.
 6. A tekercsek összeállításához helyezzünk egy nori lapot a csillogós oldalával lefelé egy bambusz feltekerőre úgy, hogy a hosszabbik éle legyen közelebb hozzánk.

Nedvesítsük be a kezünket a megmaradt ecetes keverékkel, és óvatosan nyomkodjunk szét ¾ bögre rizst a nori lapon úgy, hogy a széleken legalább hagyjunk 0,5 cm helyet.

A rizs közepe körül kenjünk szét 2 teáskanál majonézt, és helyezzünk rá ⅓ bögrényit a zöldségkeverékből, és pár szeletet az avokádóból is, majd szórjuk meg egy kis szezámmaggal. A feltekerést a hozzánk közelebbi élével kezdjük, és tekerés közben óvatosan nyomkodjuk meg a tekercset, hogy megfelelően összeálljon benne a töltelék. Ha sikerült feltekerni, egy megnedvesített, éles kés segítségével vágjuk körülbelül 6 egyenlő szeletre, és ezt ismételjük meg az összes tekerccsel.

Tálaljuk a már elkészített pácolt gyömbérrel és egy kis szójaszósszal.

Jó étvágyat!