Hogy készül a vegán palacsinta?

 

Vegánként talán az egyik legnehezebb dolog az édesség kérdése, hiszen a legtöbb hagyományos sütemény recept tartalmaz tojást, tejszínt vagy esetleg tejet. Sokan gondolják úgy, hogy ezek nélkül az összetevők nélkül lehetetlen sütni, valami finomat készíteni. A jó hír viszont, hogy vegánként is ugyanolyan, ha nem finomabb desszerteket kényeztethetjük magunkat, és minden hagyományos receptnek megtalálhatjuk a vegán testvérét, ami valószínűleg nem csak sokkal egészségesebb, de finom is!

A vegán alapvetően azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű hozzávalót, alapanyagot nem használunk a sütéshez. Tehát sem tejet, és az abból készült termékeket, tojást vagy mézet. Zselatint sem alkalmazhatunk, mivel a zselatin köztudottan csontból készül. Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy akkor miből készülnek a vegán sütik? Minden más finomságból!

A képen vegán desszert található.

A tojást a legegyszerűbb kihagyni, hiszen az sokszor feleslegesen kerül az ételekbe, süteményekbe, és könnyen helyettesíthetjük pépesített banánnal vagy akár almával is. De a különböző pürék is remekül kiválthatják a tojást, sőt akár egy kis vízbe áztatott chia mag puding is szuper alternatíva lehet.

 

Tojásfehérje kiváltásánál remekül működik a konzerves csicseriborsó leve, hiszen azt ugyanúgy fel tudjuk verni, mint a tojásfehérjét.

 

A főzőkrémek helyett már szinte minden szupermarketben találunk növényi főzőkrémeket, tejszíneket.

 

A vaj helyett is találunk már növényi vajakat, margarinokat amelyeket egyaránt a süteménybe zsiradékként, vagy akár díszítéshez is kiválóan tudunk használni.

A képen egeszséges palacsinta van.

Palacsinta vegán módra

 

A palacsinta a magyar konyha egyik kedvenc édessége, és szinte minden család asztalán gyakran terítékre kerül. Gondolhatnánk azt, hogy vegánként le kell mondanunk erről a mennyei desszertről, de szerencsére ez nem így van!

 

Hozzávalók

 

  • 150 g tönkölyliszt
  • 40 g csicseriborsó liszt
  • 20 g rozsliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • Vaníliás cukor
  • 2 dl növényi tej
  • 5 dl szóda
  • Olaj

Elkészítés

  1. Keverjük az összes hozzávalót csomómentes tésztává, majd hagyjuk állni 15 percig.
  2. Süssünk belőle vékony palacsintákat forró, olajozott tepsiben.
  3. Ízesítsük ízlésünk szerint kakaóval, lekvárral, növényi joghurttal vagy akár növényi túróval!

Tölteléknek fahéjat, diót, kakaót, vegán nutellát vagy lekvárt szoktunk használni.

Ez az alap palacsinta recept, ami bármikor felveszi a versenyt a tejes-tojásos változattal. Ha viszont szeretnénk valami újat kipróbálni, akkor tehetünk a tésztába préselt banánt vagy akár reszelt almát is. Ebben az esetben használjunk egy kicsit több növényi tejet vagy szódát, hiszen a tésztánk is sűrűbbé válik a gyümölcsöktől.

 

Neked melyik a kedvenced?

 

Go vegan!