A legjobb vegán házi salsa recept

 

Magyarországon még csak nem olyan régen ütötte fel a fejét a salsa láz, de valójában ennek a mexikói ételnek a gyökerei egészen az ősi, azték időkig vezethetőek vissza. A “salsa” szó szerinti fordítása “szósz”.  És amíg itthon főként a paradicsom alapú salsák, és az avokádóból készült guacamole a legismertebb, addig a salsa őshazájában, Mexikóban rengeteg félét és fajtát használnak szószként és mártogatósként is. A salsa tökéletes kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, hiszen kevés kalóriát és szinte semmi zsírt nem tartalmaz. Az összetevők többsége is vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Léteznek főzött, és friss, nyers alapú verziók is.

Legtöbbször éttermekben találkozunk vele. De ezen itt az ideje változtatni, hiszen nagyon kevés összetevőből, pár perc alatt otthon is nagyon finom, vegán salsát lehet készíteni!

A képen salsa szósz van.

Hozzávalók:

 

  • 2 db paradicsom felkockázva
  • 1 db vöröshagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 jalapeño paprika felkockázva (opcionális)
  • 2 db lime frissen facsart leve
  • 1 teáskanál só
  • Római kömény
  • Koriander
  • Fél teáskanál cukor

 

Elkészítés:

 

  1. Az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe, és körülbelül 1 perc alatt turmixoljuk szószos állagúra.
  2. Kóstoljuk meg, és egyéni ízlés szerint fűszerezzük tovább.
  3. Tálaljuk a kedvenc chips-ünkkel, vagy tegyük hűtőbe, ahol egy légmentesen lezárt tárolóedényben még körülbelül 1 hétig bármikor felhasználhatjuk.

Guacamole szószt is készítenél? Nézd meg a receptet itt!